Gå til hovedinnhold

Rapporter

Her finner du våre rapporter og utgivelser

Våre publikasjoner

Vi hjelper virksomheter med å hente ut mer verdi fra data – enten det gjelder å forstå adferd gjennom mobil lokasjonsdata, kartlegge utvikling i arealbruk, eller forbedre interne prosesser.

Gjennom skreddersømprosjekter gjør vi det enklere å samle inn, forstå og bruke data. Slik gir vi beslutningstakere i både offentlig og privat sektor et bedre grunnlag for å planlegge, utvikle og forbedre tjenester. Målet er smartere prosesser, mer treffsikre beslutninger – og løsninger som skaper verdi for både virksomheter og samfunn.
rapport-1

Arealreserver

• Analyse av planlagt utbyggingsareal i Norge

Analyse I Norge er 2559 km² ubebygde arealer regulert til utbygging for bolig, fritid eller næring. Dette tilsvarer nesten halvparten (45%) av dagens bebygde areal. At et område er identifisert som utbyggingsareal, betyr ikke nødvendigvis at det vil bli utbygd, men at det i gjeldende plan er regulert og per i dag ikke er bebygd. Mesteparten (96%) gjelder nye utbyggingsområder, mens bare 4% handler om fortetting. Skogområder utgjør størstedelen (61%) av arealene som er planlagt utbygget.

Mange av disse områdene overlapper med viktig natur som naturskog, villreinområder og uberørt natur. Denne rapporten viser at mye av den planlagte utbyggingen kan komme i konflikt med nasjonale miljø- og samfunnsmål. Det anbefales å opprette et nasjonalt, årlig oppdatert datasett for bedre arealforvaltning.

Last ned rapporten her >>

 


 

• Planlagt omdisponering av naturarealer etter sektorlovverk

Arealprognose-1Formålet med dette oppdraget er å få en nasjonal oversikt over omfang og plassering av arealer som planlegges omdisponert fra natur til utbyggingsformål etter annet lovverk enn plan- og bygningsloven.

Datainnsamlingen omfatter nett-, vind-, og solkraftanlegg, samt vassdragsreguleringer og skogsveier. Til tross for begrenset datakvalitet, gir prosjektet verdifull innsikt i fremtidig arealbruk.

Det anbefales å forbedre datanøyaktigheten og å legge til rette for regelmessige oppdateringer for å følge utviklingen over tid.

Last ned rapporten her >>

Mobile lokasjonsdata

• Bruk av lokasjonsdata for å synliggjøre virkninger ved friluftstiltak

LokasjonsdataDenne rapporten utforsker bruk av mobile lokasjonsdata for å spore endringer i aktivitetsnivå i befolkningen som svar på friluftslivstiltak.

Formålet med rapporten er å utforske i hvilken grad mobile lokasjonsdata og ulike former for mobilitetsdata kan benyttes som indikatorer for å måle aktivitet og endringer i aktivitetsnivået i befolkningen, som en følge av implementeringen av konkrete friluftslivstiltak.

Studien har konsentrert seg om to områder: Smaalensbanen i Vestby kommune og Øyliblikk-dagsturhytta i Kristiansand kommune.

Gjennom analyser av Smaalensbanen i Vestby og Øyliblikk-hytta i Kristiansand, med data fra STRAVA og Telia samt tellerdata, kan vi se at lokasjonsdata kan gi prediksjoner om områdebruk.

Resultatene indikerer metoder for trendidentifisering og fremtidsprognoser, men mer data og geografisk utvidelse trengs for bedre nøyaktighet.

Prosjektet inkluderer også en POC for pedagogisk datavisualisering.

Last ned rapporten her >>

 

Kartlegging av natur

• Verktøy og metoder for romlig beslutningsstøtte i naturforvaltning

QGISDenne brukerveiledningen er utviklet for å støtte bruk av geografiske informasjonssystemer i beslutningsprosesser knyttet til forvaltning av viktige biomangfoldsområder i olje- og gassutvikling i Myanmar.

Veiledningen kombinerer teori og praktiske øvelser, og gir en innføring i grunnleggende prinsipper for håndtering, analyse og visualisering av geografisk informasjon.

Den består av ni kapitler, hvor den første delen gir en generell introduksjon til geografiske informasjonssystemer, etterfulgt av temaer som kartfremstilling, dataanalyse og redigering av både vektor- og rasterdata.

Last ned rapporten her >>