Plan 5.0 kommer snart og overgangen vil bli større enn en vanlig versjonsendring av spesifikasjonene. Alle gamle planer må oppgraderes til Plan 5.0, så nå bør vi kvalitetsheve planbaser før konverteringen for å unngå at det oppstår problemer.
Plandata som kommunene forvalter i forvaltningsbasene sine har blitt digitalisert over et langt tidsrom. Da denne digitaliseringen startet var ikke kravene til plandata de samme som i dag. Det var først og fremst opptegning og utseende på planene som ble vektlagt og ikke datakvaliteten.
I forbindelse med innføring av arealplaner.no ble det gjennomført et første trinn i kvalitetsheving av plandata. Innlegging i QMS arkiv stilte krav som måtte innfris.
Det vi ser nå er at bruk og krav til plandata endrer seg over tid. Datakvaliteten på forvaltningsbasene til mange kommuner er fortsatt ikke god nok til bruk i de oppgavene som kommunene ønsker å løse. Denne manglende kvaliteten kan også skape problemer ved overgang til den nye datamodellen i SOSI Plan 5.0 som vil bli påkrevd.
Dagens produktspesifikasjon har strenge krav til plandata i nye planer både når det gjelder egenskaper og geometri. Dette er krav som ikke er tilfredsstilt i eldre planer.
En stor svakhet vi ser i forvaltningsbasene er at alle plankartobjektene innenfor en plan ikke har riktig planident og at de heller ikke alltid ligger innenfor planflata. Dette har ikke vært et krav ved innlegging i arealplaner.no.
Det kan også være ulikheter mellom delte egenskaper som ligger lagret i både arealplaner.no og QMS.
Manglende planident skaper problemer i følgende oppgaver:
- Uttrekk av en enkelt plan fra forvaltningsbasen ved hjelp av en planident til f.eks. SOSI- eller GML-format. Dette kan være aktuelt i forbindelse med endring av plan.
- Analyser mot plandata. Arealanalyser i forbindelse med prosjekter rundt f.eks. planvask og KOSTRA rapportering kan gi feil svar.
- Automatisering av byggesaksbehandlingen.
Vanlige feil:
- Juridiske linjer som mangler eller har feil planident egenskap og som i mange tilfeller stikker utenfor planflaten de tilhører.
- Formålsflater, hensynsoner og bestemmelsområder med feil planident som delvis ligger utenfor planflaten de tilhører.
- Byggegrenser er ofte bare linjer, mens det krever flater for at det kan brukes i automatisert byggesaksbehandling.
Saksbehandlere i kommunenorge har høyt arbeidspress og strukturelle forbedringer i plandatabaser blir derfor nedprioritert.
Vårt dyktige planteam har kompetansen og muligheten til å gjøre disse forbedringene for kommunene.
Konvertering til Plan 5.0
Selvfølgelig bistår vi også ved selve konvertering til Plan 5.0 når den tiden kommer.
Ta kontakt med oss for en uforpliktende prat om hvordan vi kan bistå med kvalitetsheving av deres plandata.
Flere plantjenester vi tilbyr:
Vektorisering av skannet plankart
Det finnes fortsatt kommuner som ikke har ferdig vektorisert sine arealplaner. Planer som ikke er vektorisert gjør saksbehandling tregere og mer uforutsigbar, og kan ikke brukes i (areal)analyser eller automatisert byggesaksbehandling.
Norkart kan ta vektoriseringsjobben for dere.
Ta kontakt!
Planabonnement
Mange kommuner mangler kapasitet til å holde kommunens planregister oppdatert.
Norkart tilbyr en abonnementspakke for å sikre forvaltning og vedlikehold av planregisteret
Planvask - Bistand i arbeidet med revisjon av vedtatte arealplaner
Kartlegging av alle områder i kommuneplanens arealdel som er avsatt til utbygging, samt alle reguleringsplaner med utbyggingsformål som ikke er påbegynt eller kun delvis gjennomført. Det foretas deretter en analyse av de aktuelle områdene, med hensyn til å kartlegge arealverdiene.
Les mer >>
Støtte ved Kommuneplanens arealdel
Eksempler:
Utarbeide plandata og plankart i samarbeid med kommunerKoble arbeid med revidering av kommuneplanen mot MittInnspill
Splitte hensynssoner for bedre tilpasning i kommunekart
GIS-analyser
Et godt og sikkert planarbeid krever rett data og dokumentasjon – og DOK (det offentlige kartgrunnlaget) er en viktig kilde her.
Norkart kan utføre diverse GIS-analyser: Befolkningsanalyse, Nettverksanalyse, Boligreserve, Konfliktanalyse, Overvannsanalyse.
Les mer >>
Norkart tilbyr også flere verktøy, som kan forenkle planarbeidet, som f. eks. Områdeanalyse. Disse finner du i ditt kommunale servicetorg, eller vår nettbutikk e-Torg.
Bistå forslagstiller med riktig sosi (og plankart med tegnforklaring) før innsending til kommune
Plan til høring i MittInnspill
MittInnspill er en digital plattform som gir kommunen mulighet til å tilgjengeliggjøre planforslag og prosjekter på en enkel måte, samtidig som den legger til rette for effektiv medvirkning fra innbyggerne.
Vi kan støtte med å legge ut planer til høring i MittInnspill.
Les mer >>
Plankurs
Etablering av reguleringsplaner i GISLINE ArealplanMottak og kontroll av plan i GISLINE Arealplan
Kurs i planbaseforvaltning i GISLINE
E-læring: Etablering av reguleringsplaner i GISLINE Arealplan
E-læring: Mottak og kontroll av plan i GISLINE Arealplan
Opplæringspakke til arealplanlegger
Workshop innklipp av plan i GISLINE Arealplan