Det å ha oppdatert planinformasjon tilgjengelig for saksbehandlere og publikum er veldig viktig for en rekke samfunnsformål. Å holde et oppdatert planregister er komplisert, og krever en god del kompetanse og tilgjengelige ressurser.
Mange kommuner sliter med å ha nok ressurser for å vedlikeholde og ajourføre planregisteret sitt, noe som kan resultere i forsinket innleggelse av planer, mindre endringer og dispensasjoner som ikke blir lagt inn, mangelfullt innhold og dårlig kvalitet.
Konsekvensen kan bli at innbyggerne ikke får tilgang til informasjonen de søker, saksbehandlingsfeil, klager og regresskrav.
Et oppdatert planregister gir en mer effektiv plan- og byggesaksbehandling, og automatisering gjennom både selvbetjening og salg av kartdata (e-Torg), og meglerpakker.
Når man kan stole på at grunnlaget er riktig og av god kvalitet, bidrar det til flere bruksområder, som gir gevinster i forhold til automatisering, plananalyser og i forbindelse med KOSTRA-rapportering.
Kvaliteten på plandata berører ikke bare planavdelingen, men også alle andre fagområder i kommunen som jobber med stedbunden informasjon. Derfor er det viktig å se på dette som et tverrfaglig tiltak som kommer alle til gode.
Abonnementstjeneste planforvaltning er en abonnementstjeneste for kommuner som ønsker bistand til kontinuerlig ajourhold av kommunenes planregister – kart- og bokdel.
Følgende arbeidsoppgaver er inkludert i tjenesten:
Flere plantjenester vi tilbyr:
Datakvaliteten på forvaltningsbasene til mange kommuner er fortsatt ikke god nok til bruk i de oppgavene som kommunene ønsker å løse, som f. eks. analyser mot plandata, automatisering av byggesaksbehandlingen og uttrekk av en enkelt plan ved endring av planen.
Denne manglende kvaliteten kan også skape problemer ved overgang til den nye datamodellen i SOSI Plan 5.0 som vil bli påkrevd.
Vårt dyktige planteam kan bistå med kvalitetsheving av deres plandata.
Kartlegging av alle områder i kommuneplanens arealdel som er avsatt til utbygging, samt alle reguleringsplaner med utbyggingsformål som ikke er påbegynt eller kun delvis gjennomført. Det foretas deretter en analyse av de aktuelle områdene, med hensyn til å kartlegge arealverdiene.
Les mer >>
Eksempler:
Et godt og sikkert planarbeid krever rett data og dokumentasjon – og DOK (det offentlige kartgrunnlaget) er en viktig kilde her.
Norkart kan utføre diverse GIS-analyser: Befolkningsanalyse, Nettverksanalyse, Boligreserve, Konfliktanalyse, Overvannsanalyse.
Les mer >>
Norkart tilbyr også flere verktøy, som kan forenkle planarbeidet, som f. eks. Områdeanalyse. Disse finner du i ditt kommunale servicetorg, eller vår nettbutikk e-Torg.
MittInnspill er en digital plattform som gir kommunen mulighet til å tilgjengeliggjøre planforslag og prosjekter på en enkel måte, samtidig som den legger til rette for effektiv medvirkning fra innbyggerne.
Vi kan støtte med å legge ut planer til høring i MittInnspill.
Les mer >>