Arendalsuka – Digitaliseringens dansegulv?
Bilder: Cathrine Stien, Digin
Leder digitalisering og innovasjon – Norkart Datavarehus
Mange tenker på Arendalsuka som politikk, NRK-debatter, valgkamp. Men dette er langt unna hva Arendalsuka har blitt til de siste årene. I år var Norkart og KartAI-prosjektet med på Digin sin båt “S/S Solrik” hvor IT-miljøet på Agder inviterte til samtaler, debatter, presentasjoner knyttet til digitalisering og teknologi.
Norkart arrangerte hele tre panelsamtaler mandag, tirsdag samt var invitert i flere andre panel. Fellesnevneren for panelene var geografisk IT; For er Norge verdensledende på det geografiske økosystemet? Kan Ai og flyfoto overvåke strandsonen? Vil offentlig-privat datadeling påvirke konsekvenser av naturkatastrofer?
KartAI-prosjektet gir en grobunn for flere av disse diskusjonene. Som Mathilde Ørstavik fra Norkart så godt forteller, er Ai en moden teknologi kombinert med det offentlig Norge sitt rike geografiske datasett to sentrale ingredienser i digitalisering og effektivisering av offentlig teknisk sektor. Vi samlet oss rundt tematikken sammen med blant annet KS, Kartverket, Norsk Kommunalteknisk Forening, Kristiansand Kommune og Mechatronics Innovation lab. Svaret på spørsmålene fant vi ikke — men vi kommer et steg nærmere når felles diskusjoner og samtaler skjer på tvers av sektorer!
Det fantastiske med Arendalsuka er voksen-festivalstemningen; alle er der med åpent sinn. Vi sitter i båter med kalesjer som tak, i styrtregn, toppledere og privatpersoner — side om side. Og alle er der for å bli inspirert, diskutere og skape.
Og det slo meg virkelig når jeg deltok i en panelsamtale arrangert av ATEA. Vi seilte forbi Merdø i strålende solskinn og diskuterte med kommune, fylkeskommune, ATEA og Norkart; hvordan kan vi få til anskaffelser som virkelig skaper forskjell? Hvor IT-leverandørene får noe å strekke seg etter? Hvor det offentlig får innbakt innovasjon i leveransene? Hvor bærekraft er noe som både smerter og gleder på tvers av offentlig-privat?
Hvilke andre steder oppstår denne type diskusjoner? På tvers av stillingstittel, sektor, fagfelt?
På S/S Solrik samlet vi oss som IT-miljø på Agder og diskuterte hvorfor vi i Agder er så usynlige og hvordan vi kan få flere med IT-kompetanse til Agder. Sørlendinger er ikke de første til å rope høyt ut på nasjonale scener om hvor fantastisk bo-jobb-livet er. Åpenhet, raushet og invitasjon til nettverk ligger oss også tungt. Vi var samlet ti-femten ledere i IT på Agder. Felles ble vi enige om; vi skal jammen ikke bli Norges svar på Florida — vi skal være åpne. Vi skal tørre å sende våre unge ansatte til konkurrentenes arrangementer. Vi skal hjelpe tilflyttere til å bli inkludert i nettverk. Vi skal sette oss selv til side og heller motivere og heie frem flere unge og ambisjonsrike. Agder kan like godt bli Norges svar på Austin som noen andre steder i Norge — alle forutsetninger ligger tilrette.
Digitalisering og effektiv bruk av teknologi er fullstendig sentralt for å oppnå klimamål, en bedre offentlig sektor og en internasjonal konkurransedyktig privat sektor. Fagkonferanser, topplederkonferanser, politiske møte arena skjer hele tiden gjennom året. Ingen av de skaper stemningen, samarbeidsviljen og åpenheten som Arendalsuka gjør.
Tusen takk til Digin for initiativet til S/S Solrik. Tusen takk til alle som stilte opp i panelsamtalene våre! Tusen takk til alle deltakere, besøkende og spørrende i publikum!
Vi sees i Arendal til neste år!